In het kort
Rasgroep 1 Rasstandaard FCI 311
Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
Land van herkomst
Nederland
Aanleg
Gezinshond
Grootte
De schouderhoogte van de reuen ligt tussen de 65 en 75 cm , die van de teven ligt wat lager: 60 tot 70 cm .
Vacht
De vacht is stokharig en voorkomende kleuren zijn wolfsgrauw, bosbruin, crème of wit. Wolfsgrauw en bosbruin zien we het meest.
Verzorging
De vacht van de Saarloos Wolfhond is gemakkelijk te verzorgen. Voor het kammen kunt u het beste een zogenaamd herdersharkje gebruiken. Kam de hond regelmatig en houd de gehooringang goed schoon.
Aard
Intelligent, voorzichtig, attent, goede neus, lief en aanhankelijk. De Saarloos Wolfhond is geduldig met kinderen. Ze blaffen weinig en worden maar een keer per jaar loops.
Opvoeding
Een vroege socialisatie (voor de tiende week) is nodig om de hond evenwichtig te laten opgroeien. Laat hem op een positieve manier kennismaken met allerlei situaties, mensen en dieren. De Saarloos Wolfhond leert gemakkelijk commando's, maar toch kunt u van dit ras geen absolute gehoorzaamheid verwachten
Sociale aanleg
De Saarloos Wolfhond is een uiterst sociale hond en hij zal normaal gesproken in de omgang met andere honden en kinderen dan ook geen problemen geven. Wanneer u de hond zo jong mogelijk went aan andere dieren en situaties, zal de Saarloos Wolfhond zich voorbeeldig gedragen. Ten opzichte van vreemde personen, maar ook in onbekende situaties kunnen ze wat terughoudend zijn.
Beweging
De Saarloos Wolfhond heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Wanneer u eens een dag niet zo veel tijd heeft om met de hond een lange wandeling te maken, zal de Saarloos Wolfhond zich moeiteloos aanpassen.
Bijzonderheden
Voor een hond met een dergelijke afmeting kan hij erg oud worden, 10 tot 12 jaar, is geen uitzondering. Incidenteel komen in het ras oogafwijkingen voor. De Saarloos Wolfhond, een ras dat nog niet zo lang bestaat, werd gefokt uit Duitse Herders en Wolven.